X Close
This site does not directly profile users.
We use technical cookies (PHPSESSION and COOKIECHOICE) that cannot be disabled but that do not store any personal information.
We display a visitor map by http://www.clustrmaps.com/, that could user cookies outside our control, and some advertisement banners managed by external agencies
. From this screenyou can enable and disable the usage of these services (you can always get this screen from the link at the bottom of every page):
  Clustermaps: on    Advertisment: on    Statistics: on
Since we use google search to index our site, some more cookies may be set by google. Please consult their policy

[OK. I'm happy with all cookies]   [Use only selected cookies]   [No, no cookies please]

Le ricette di Pierre

I RUSTICI PANI DI CASTAGNE

Nelle zone più povere della Toscana (Lunigiana, Garfagnana e Mugello), laddove le montagne non permettevano la coltivazione del grano e del Granturco, la farina di castagne sostituiva le farine di frumento e di Mais, sia nella produzione di paste alimentari sia nella confezione di piadine asciutte e di sapore amaro: i ``necci".

Venivano preparati impastando la farina di castagne con acqua e poco olio e poi cuocendoli su piastre di terracotta arroventate.

Si conservano a lungo avvolti in teli di cotone.

Provenienza: RAI Televideo (TOSCANA) 15/08/1994

Torna al menu